img_ucef_header

UCEF ja OKM tapasivat 14.3.2024

Harmaasta säästä huolimatta UCEF työvaliokunta asteli OKM:n tapaamiseen valoisin ja iloisin mielin. Monet keskinäiset kokouksemme ovat yleensä online-kokouksia. Siksi oli niin mukavaa nähdä kollegoita ja ihan livenä. Olimme myös kiitollisia siitä, että OKM-tapaaminen järjestyi suhteellisen nopeasti. Niin monta asiaa on tällä hetkellä meneillään jatkuvan oppimisen saralla. OKM:stä mukana olivat: Jonna Korhonen, Petri Haltia, Päivi Bosquet ja Ulla Mäkeläinen.

Kaiken kaikkiaan olipa huima OKM-tapaaminen-niin asiantunteva ja keskusteleva porukka, että yhteiskuvakin unohtui ottaa. Seuraava kokous OKM:n kanssa sovittiin alustavasti elokuuksi.

Muutamia asioita, jotka kirjoitin muistiin ja haluan jakaa tässä:

 1.  Pienet opintokokonaisuudet (”microcredentials”):
  • ovat täydennyskoulutusta työelämän tarpeet huomioiden
  • mietinnässä, viedäänkö pieniä opintokokonaisuuksia tutkintojen viitekehykseen? Tällöin puhuttaisiin 10, 20 ja 30 op-kokonaisuuksista. OKM:ssä ja TEM:ssä on selvitys meneillään viitekehyksestä MQF ja EQF laatukriteerit huomoiden
  • osaamistavoitteiden kuvaukset ovat haaste – myös osaamisen arviointi
 2. Digivisio (Opin.fi):
  • alustalle koko korkeakoulun tarjonta – myös markkinaehtoinen täydennyskoulutus esimerkiksi korkeakoulujen omien yritysten tarjoama
  • tekoälyä tultaneen hyödyntämään
  • tärkeää on saada alustalta ennakkotietoa siitä, mitä yritykset tarvitsevat: ennakoinnin idikaattorit (tieto ja stastiikka alustojen ylläpitäjiltä).

Rahoitusmalliin liittyen keskusteltiin ulkomaalaisista opiskelijoista, joilla ei ole suomalaista henkilötunnusta ja siitä, miten he sijoittuvat kokonaisuuteen? OKM:n mukaan opintojen hinnoittelu tapahtuu samoilla periaatteilla kuin muutenkin, mutta rahoitusmallin mukaisia opintopisteitä ei heidän opiskeluistaan saa.

Täydennyskoulutuksesta: OKM edellyttää, että täydennyskoulutusta (ei säädettyä koulutusta), jota tarjotaan muuten kuin yliopistojen omien yritysten kautta, tulee olla hinnoittelultaan kustannusperusteista. Toiminta ei saa muodostua markkinahäiriöksi.

Tilauskoulutuksena voi tilata tutkintoon liittyvää koulutusta – OKM toivoi, että tätä myös markkinoitaisiin yliopistoissa. Hinnoittelun tulee olla kustannusperusteista.

Ilmoitusasiana nostettiin ESR-hakuun liittyvä seminaari 28.3. https://rakennerahastot.fi/etusivu

Hyvä tapaamisemme saa jatkoa elokuussa.

Kiitos OKM ja UCEF työvaliokunta. Tästä on hyvä jatkaa.

Marjaana Suutarinen

Puheenjohtaja